8. Geleneksel Turna Balığı Yakalama Yarışmaları Şenliği (30-31 Mayıs 2015)

turna

Doğa ve Çevre Dostu Amatör Oltacılar Derneği, amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılığını tanıtmak, sevdirmek, gelişmesini sağlamak ve yarışma heyecanı duyan amatör olta balıkçılarını buluşturmak amacıyla Ankara iline bağlı, Bala ilçesi, Kesikköprü Barajı’nda “8. Turna Balığı Yakalama Yarışmaları Şenliği” ni düzenleyip dereceye girenlere ödüller verecektir.
1380 Sayılı Su ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/2 Tebliğ’ in belirlediği yasal kurallara ve derneğin belirlediği yarışma kurallarına tüm yarışmacıların uyması gerekmekte olup aykırı davrananlar diskalifiye edilecektir.

Tarih: 30-31 Mayıs 2015
Yer: Ankara / Bala / Kesikköprü Barajı

30 Mayıs 2015 - Cumartesi
Organizasyon alanında katılımcıların kamp çadırlarını kurabilecekleri geniş bir alanın yanı sıra; tuvalet, elektrik, yiyecek, içecek, su ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir büfe mevcuttur. Katılımcılar cumartesi günü yemek ve diğer ihtiyaçlarını kendi imkânları ile karşılayacak olup, derneğimizce sürekli çay servisi olacaktır.

Cumartesi günü katılımcıların tanışması, kaynaşması ve sürdürülebilir olta balıkçılığının özendirilmesi için Turna balığı avı teknikleri, avlanma şekli ve malzemeleri hakkında çeşitli sunumlar yapılacaktır. Havanın kararması ile yakılacak ateşin sıcaklığında müzikli eğlence düzenlenecek; katılımcıların ve yarışmacıların dinlenebilmeleri için saat 24:00’ de müzik sona erecektir. Ateş etrafında, şenlik alanında ya da kamp çadırlarının civarında sohbet ederek geceyi geçirmek isteyenlerin diğer katılımcıların haklarına saygı göstermeleri önemle duyurulur.
Yarışma kayıt işlemleri cumartesi günü 18.00’ de başlayıp pazar günü 07:00’ de son bulacak olup kayıt yaptırmayanlar bu yarışmaya katılamazlar.

31 Mayıs 2015 - Pazar
• Sabah kahvaltısı 04:30’ dan itibaren verilmeye başlanacak ve yarışmaya katılacakların erken kahvaltı yapmaları sağlanacaktır.
• Yarışma için belirlenen zaman dilimi saat 06:00 ile 12:00 arasıdır.
• Öğlen yemeği servisi saat 12:00’ de başlayacaktır.
• Yakalanan balıkların değerlendirilmesi saat 12:00 ile 12:30 arasındadır.
• Baraj çevresindeki ve şenlik alanındaki çöpleri önceden dağıtılacak çöp poşetlerine doldurarak getiren yarışmacı ve katılımcılara kura ile daha önceden belirlenen sponsor firma hediyeleri, derneğimizce teşekkür belgesi ve madalya verilecektir.
• Ödül törenleri saat 13:00’ dedir.

KATEGORİLER
İki ayrı kategoride ve dört dalda yarışma ödülleri verilecektir.
1. KATEGORİ
Bot ve tekne ile yarışacak olanlar
1. Dal: En Büyük Turna balığı için yarışılacak olup, sadece 1’ncilik ödülü verilecektir.
2. Dal: En Çok Turna balığı için yarışılacak olup, 1’ncilik, 2’ncilik ve 3’ncülük ödülleri verilecektir.

2. KATEGORİ
Kıyıdan yarışacak olanlar

KURALLAR
01. 1380 Sayılı Su ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/2 Tebliğ’ in belirlediği yasal kurallara kesinlikle uyulacak olup canlı yem ile avlanmak yarışma kuralları gereği yasaktır.
02. Yarışmada sadece Turna balığı yakalanacaktır. Tebliğ gereği günlük Turna balığı tutma limiti 5 adet olup günlük avlanma limitine kesinlikle uyulacaktır.
03. Tutulan balıkların suya iade edilmesi tamamen yarışmacıların inisiyatifindedir. İade edilecek balıkların canlı kalmalarının sağlanması gereklidir.
04. Yarışmacılar bir olta takımı ile yarışmaya katılabilirler. Yanlarında bir adet yedek olta, makara ve istediği çeşit yapay yemleri bulundurabilir.
05. Tutulan balıkların kategoride yer alabilmesi için boylarının en az 40 cm ve üzeri olması gerekmektedir. Dolayısıyla, 40 cm altı yakalanan balıklar hemen suya iade edilecektir, hakem masasına getirilmeyecektir (3/2 Tebliğde yer alan % 5 küçük boylara da izin verilmez).
06. Kayıtlarını yaptıran yarışmacılar suya, çevreye, diğer kişi ve yarışmacılara zarar vermeyecek şekilde ve başlama saatiyle birlikte yarışmaya başlayabilir.
07. Yarışmacılar yanında bulunan diğer yarışmacıları zor durumda bırakmadan kıyıya dik atış yaparak yarışmak zorundadırlar (kıyıya paralel atış yapamazlar).
08. Her yarışmacı kendi seçimine göre bot ve tekne ile ya da kıyıdan avlanabilir. Yarışmacıların hangi kategoride yarışacaklarını kayıt esnasında yarışma formunda belirtmeleri gerekmektedir.
09. Yarışma sırasında belirlenen kurallar dışına çıkan yarışmacılar gözlemciler tarafından masa hakemlerine bildirilecek, değerlendirme masa hakemlerince yapılacaktır.
10. Yarışma sırasında kepçe kullanımı serbest olup, kakıç kullanımı yasaktır.
11. Yarışmanın bittiğini belli eden işaret ile beraber yakalanan balıkların hakem masasına teslim edilmesi için yarışmacıların 15 dakikası vardır. Belirtilen zamanın dışında getirilen balıklar, hakemler kurulu tarafından kabul edilmeyecektir.
12. Kurulun verdiği karar ile dereceye giren yarışmacı ve balıkları anons edilerek en kısa sürede ödül töreni başlatılacak, dereceye giren yarışmacılara kupa ve hediyeleri verilecektir.

Bot ve tekne ile yarışmaya katılacaklar için;
a) Bot veya tekne ile yarışacak olanlar, takım olarak yarışmak zorundadır. Takımlar en az iki kişiden oluşur, bot veya teknede yarışmacı kimliği olmayanlar bulunamaz.
b) Takımlar, takım ismi ile yarışmacılarını yarışma öncesinde kayıt masalarına bildirerek belirlenen alandan hakemler kontrolünden geçerek yarışmaya katılacaktır.
c) Bot ve tekne içinde sadece akü ile çalışan elektrikli motor ve kürek kullanımına izin verilecek, akaryakıt ile çalışan motorlu araçlara izin verilmeyecektir.
d) Uyuşukluğa, refleks zayıflığına, ruh bozukluğuna sebebiyet verecek şekilde alkol veya ilaç alanlar tespit edildiğinde bu yarışmaya katılamaz.
e) Takımlar önceden belirlenmiş alanın dışına çıkamaz ve kıyıdaki yarışmacılara 50 metreden fazla yaklaşamaz, bot ve teknesini sabitlemek, bot ve teknenin sürüklenmesini engellemek ve kendi güvenlik önlemlerini almaktan sorumludur.
f) Bot ve Tekne ile yarışacak takımlar birbirine 20 m. den fazla yaklaşamaz. Botlar ve tekneler arası balık alışverişi yapılması yarışmadan diskalifiye olma nedenidir (gezici hakemler tarafından bu konuda yapılan uyarılara uyulması mecburi olup hakemlerin yarışmacılara yaklaşmasında bir sınırlama yoktur).
g) Bot veya tekne ile yarışacak takımların yarışmacıları can yeleği bulundurmak zorundadır. Ayrıca doğal şartların oluşturabileceği olumsuz koşullarda yarışmacılar kendi güvenlik önlemlerini almaktan sorumludur.
h) Bot veya tekne ile yarışacak olan takımların yakaladığı balıklar, takımın yarışmacı sayısına bölünüp takımın en çok balık yakalama dalındaki ortalama performansı hesaplanacak ve değerlendirme ortalamaya göre yapılacaktır.
ı) Bot ve tekne kategorisinde yarışacak olan takımlara En Büyük Turna balığı ve En Çok Turna balığı Yakalama dallarında derneğimizce bir adet kupa, takımın yarışmacılarının tamamına derneğimizce madalya, katılım belgesi ve sponsor firmalarımız tarafından çeşitli hediyeler verilecektir.

Not: Doğa ve Çevre Dostu Amatör Oltacılar Derneği' nin yarışma kurallarında değişiklik yapma hakkı saklıdır. Yukarıda belirlenen kurallar dışında avlanmak ve davranmak diskalifiye nedenidir.
Bu yarışmaya kayıt yaptıran herkes ilan edilen bu kuralları kabul etmiş sayılır. Meydana gelebilecek olumsuz durumlarda OLTACILARDER sorumlu tutulamaz.

DEĞERLENDİRME
1- En büyük Turna balığı yakalama dallarında, yakalanan balık boyu esas alınacak olup boyları eşit olan balıklarda; varsa bayan yarışmacılara öncelik verilecek, bot kategorisinde üye sayısı az olan takımlara öncelik verilecektir. (Bütün şartların eşit olması halinde ise ağırlık ölçümüne bakılacaktır.)
2- En çok Turna balığı yakalama dallarında, yakalanan balık sayısı esas alınacak olup aynı sayıda balık tutulması halinde; varsa bayan yarışmacılara öncelik verilecek, bot kategorisinde üye sayısı az olan takımlara öncelik verilecektir. (Bütün şartların eşit olması halinde ağırlık ölçümüne bakılacaktır.)

ÖDÜLLER
Belirtilen iki kategori dört dalda dereceye giren yarışmacılara dernek adına kupa, madalya, katılım belgesi ve sponsor firmalarımız tarafından çeşitli hediyeler verilecek olup dereceye giremeyen diğer yarışmacılara katılım belgesi ve kura ile sponsor firmalar tarafından çeşitli hediyeler verilecektir.

Not: Birden fazla ödül almaya hak kazanan yarışmacılara sadece bir dalda ödül verilecektir. Sponsor firmalar tarafından sağlanan ödüllerin nasıl dağıtılacağı dernek yönetim kurulu tarafından belirlenir.

Bu yarışma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü' nün 12.03.2015 tarih, 67852565-140-06-619 sayılı izni ile gerçekleşmekte olup yarışma için belirlenen alanda yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması yasaktır.
Bu yarışmanın hazırlıkları esnasında desteklerini bizlerden esirgemeyen ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişiler ile siz doğa aşığı amatör olta balıkçısı dostlarımıza ve değerli sponsorlarımıza teşekkürü borç biliriz.

Bilgi ve Yarışma Sponsorluğu İçin
Yönetim Kurulu Başkanı:Fedai ERDEM: 0542 544 42 97